Lan Handling Technologies
De Brabantse vestiging van het internationaal opererende Lan Handling Technologies heeft recent een gloednieuw door cepezed ontworpen en gerealiseerd pand betrokken. Voor de nieuwe huisvesting heeft cepezed het bedrijf volledig inhoudelijk en procedureel begeleid. Zo droeg het bij aan de locatiekeuze, adviseerde het bij de grondaankoop en stemde het met de gemeente af over de mogelijkheden van het bestemmingsplan. De architectuur- en interieurdisciplines hebben de nieuwbouw integraal ontworpen, waarbij ook alle adviseurs op het gebied van constructie, installaties, bouwfysica, brandveiligheid en kosten onder cepezed vielen. cepezedbouwteam coördineerde de uitvoering; zonder tussenkomst van een hoofdaannemer heeft het de verschillende uitvoerende (bouw)specialisten voor de opdrachtgever gecontracteerd, aangestuurd en gecontroleerd. De nauwe samenwerking tussen de verschillende cepezed-specialisaties heeft ertoe geleid dat Lan voor de prijs van een standaardoplossing een volledig maatwerk gebouw heeft gekregen. Met het beschikbare budget is een maximaal uitgerust, state-of-the-art gebouw gerealiseerd.
Lan is gespecialiseerd in het ontwerpen, assembleren en bedrijfsklaar maken van handling- en verpakkingssystemen voor de food, pet food en farma sectoren. Voorheen werkte de Brabantse vestiging vanuit twee huurpanden op verschillende locaties in Tilburg. Deze waren inmiddels te klein en voldeden niet meer aan de hedendaagse behoeften. De ontwikkeling van een eigen pand is dan ook niet alleen aangegrepen voor de realisatie van voldoende ruimte, maar ook om andere wensen te vervullen. Zo biedt het nieuwe onderkomen fijnere werkplekken, draagt het sterk bij aan de bedrijfsefficiëntie en is het integraal onderdeel van de bedrijfsuitstraling. Met de nieuwe huisvesting is Lan nu helemaal klaar voor de toekomst.
open en efficiënt
Het nieuwe gebouw staat op industrieterrein Loven Noord in Berkel-Enschot, direct aan de Tilburgse ringweg. Efficiënter is de huisvesting alleen al doordat de voormalige Brabantse bedrijfsonderdelen nu op één locatie zijn samengebracht. Maar er is meer. Waar de bestaande panden een verouderde, gesloten structuur hadden, heeft de nieuwbouw een open en transparant karakter. Dat bevordert korte communicatielijnen en directer contact tussen de ontwerpers op kantoor en de monteurs op de assemblagevloer.
De open en laagdrempelige opzet is tevens een middel voor communicatie met de klanten, waaronder de marktleiders in food, pet food en farma. Klanten komen vaak op bezoek en alle medewerkers hebben direct klantcontact. De assemblagevloer functioneert zo ook gelijk als showroom voor de expertise van Lan. Het nieuwe pand is daarnaast goed zichtbaar vanaf de Tilburgse ringweg en vormt voor langsrijdend verkeer zo eveneens een visitekaartje.
opzet in stroken
Het nieuwe bedrijfspand omvat 1.500 m² kantoorruimte en 5.000 m² hallen. De opzet is belangrijk medebepaald door de kavel, die grofweg de vorm van een rechthoekige driehoek heeft. Langs de buitenrand daarvan ligt als éénrichtingsroute een verkeersring met daaraan de parkeerplaatsen en mogelijkheden tot expediëren. Voor het overige is het perceel helemaal bebouwd. Het gebouw zelf bestaat uit vijf geschakelde beuken. Deze zijn ieder ruim 10 meter hoog en 18 meter diep. In lengte lopen ze terug van zo’n 88 tot 24 meter. Langs de schuine kavelrand heeft het pand hierdoor een zaagtandstructuur. Hierin zijn de overheaddeuren voor de expeditie ondergebracht.
De kortste bouwstrook ligt langs de ontsluitingsweg op het bedrijvenpark en bevat de kantoren. Het drielaagse volume is aan twee zijden volledig van glas. Het grootste deel van het kantooroppervlak beslaat open vloeren die in direct zichtcontact met de assemblagehal staan. De begane grond bevat onder meer de kantine en de afsluitbare kantoren voor vertrouwelijke functies. Daarnaast bevat het kantoorvolume bijvoorbeeld teamkamers, ruimten voor conference calls en instructieruimten voor klanten. Ook is een royale vide opgenomen. Langs de lange rechte zijde van de kaveldriehoek ligt in de diepte van het pand een facilitaire zone met voorzieningen als de toiletten, technische ruimten, kleedruimten en lockers. Deze zone vormt is sterk verbindend en schept eenheid tussen de hallen en kantoren.
De hallen bestaan uit de andere vier beuken en bevatten ieder een productiestraat. De lengteverschillen maken de hallen en productiestraten goed geschikt voor het werken aan orders van verschillende grootten. De hallen hebben grotendeels gesloten gevels, maar ontvangen via de kantoorbeuk en deels transparante gevelstroken toch ruim daglicht. De hallen zijn bovendien goed voorbereid op veranderende werkprocessen. Wanneer Lan zijn systemen in de toekomst misschien steeds meer bij de klant op locatie assembleert, zijn ze ieder eenvoudig bruikbaar voor andere doeleinden, zoals opslag. Ook zijn ze in zo’n geval gemakkelijk af te stoten of separaat te verhuren.
stoere concernuitstraling
Het nieuwe bedrijfspand heeft een nuchtere maar hoogwaardige uitstraling die goed past bij Lan. De gevelafwerking van zwarte damwandprofielplaat is strak en ingetogen, maar verfijnd gedetailleerd. De hoge industriële overheaddeuren zijn elegant achter de gevelbekleding weggewerkt.
Het interieur is strak en basaal gehouden; het heeft een nette maar stoere en robuuste uitstraling. Een sprinklersysteem maakt dat brandcompartimenten niet nodig zijn en het gebouw daadwerkelijk zo open mogelijk kan zijn. De facilitaire zone over de diepte van het pand heeft een zwarte wandafwerking en vormt daarmee een weerspiegeling van de donkere buitengevel. De kantoorvloeren zijn van gevlinderd beton en het meubilair is wit, wat bijdraagt aan de lichte atmosfeer. Transparantrode scheidingswanden tussen de kantoorvloeren en de facilitaire zone vormen een krachtig kleuraccent dat aansluit op de kleurstelling van het Lan-logo.
De ingetogen vormgeving, strakke stilering en opvallende gevelsigning sluiten bovendien aan bij die van andere bedrijven binnen het beursgenoteerde Hydratec, waarvan Lan deel uitmaakt. Op concernniveau draagt de nieuwbouw zo eveneens bij aan een herkenbare branding. In overeenkomstige stijl ontwierp cepezed eerder al de huisvesting voor Pas Reform, een andere werkmaatschappij van Hydratec. In 2012 werd dat gebouw door de Branchevereniging Nederlandse Architecten uitgeroepen tot Beste Gebouw van het Jaar in de regio Oost.
Oplevering | 2019 |
Interieur | cepezedinterieur, Delft |
Opdrachtgever | Lan Handling Technologies b.v. |
Constructeur | IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam |
Adviseur installaties | Nelissen Ingenieursbureau b.v., Eindhoven |
Bouwkunding aannemer | Hutten Metaal Staalbouw B.V., Hardenberg / Van Berlo Engineering B.V, Ypenburg / Erdo B.V., Capelle aan den IJssel / iFS Building Systems, Waddinxveen |
Fotograaf | Lucas van der Wee |